Hyllning till den förlängda kaffepausen /Alaric

I min lilla serie Åbo i backspegeln, där jag reflekterar över min tid i Åbo har vi kommit fram till delen som handlar om relationer och människomöten. Jag brukar beskriva mej själv som en människa som har lätt att klä tankar och känslor i ord men när jag ska beskriva relationernas betydelse för min tid i Åbo känns orden plötsligt väldigt bleka och endimensionella.

Det absolut bästa med min Åbotid har varit de människor jag har fått träffa, lära känna och i vissa fall knutit band till som kanske håller livet ut. Studietiden är en märklig tid. Man är ofta stressad men samtidigt har man nog mer tid än vad man kommer att ha tills man träder in i pensionärernas förlovade land. Jag har fått sitta på otaliga förlängda luncher, kaffepauser, kvällsvarder och helt vanliga pratstunder i diverse vardagsrum runtom i staden. Ibland har lunch hunnit bli kaffe eller kväll hunnit bli natt förrän vi har kommit oss för att bryta upp. Det finns inget som jag kommer att sakna mer från min studietid än de stunderna.

Jag förstår att om vardagen fylls med heltidsarbete och familj så kan det vara svårt att hitta tid och energi för de möten som jag beskriver. Jag tänker ändå, envist som en argsint grävling, bita mej fast vid visionen om att det är möjligt. Ett samhälle som blir så fyllt av effektivitet, aktiviteter och nöjen att förlängda luncher och kvällsmackor till halv två på natten är en otänkbarhet tror jag har tappat något väldigt viktigt. Aldrig har jag lärt mej så mycket om mej själv och livet som när jag har fått lyssna till andras berättelse och deras insikter om livet och utan rädsla för aggressiva mothugg eller förakt fått dela med mej av min berättelse och mina insikter.

Nyligen spreds en musikvideo på sociala medier där två svenska killar sjöng om hur den svenska fikan är vägen till världsfred. Du kan lyssna på låten här. Även om deras vision kan kännas aningen tilltagen tror jag inte att vi ska nedvärdera fikats och människomötets potential som förmedlare av förståelse och välbehövliga broar. För mej har den tid som jag satt ner på relationer under de senaste åren gett mej djupare vänskapsrelationer än jag trodde var möjligt och en insikt om att också människor med annan bakgrund än jag och som tänker, tycker och tror annorlunda än jag kan ha perspektiv på livet som jag saknat.

Veckans utmaning till dej som känner dej hugad: Ta en längre kaffestund med någon, tala om livet och vardagen och se vad som händer. I bästa fall blir det riktigt bra, i värsta fall får du lite lös mage av kaffet.

 

Kaffi

 

Annonser

2 reaktioner på ”Hyllning till den förlängda kaffepausen /Alaric

  1. Tack för otroligt intressanta inlägg Alaric. Du är så fantastiskt bra på att formulera dig och har sån härlig humor. 😁

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s