Den haltande ledaren /Alaric

De senaste dagarna har jag tillbringat i Karis med ett 20-tal andra människor. Jag har den stora förmånen att får vara en del av ledarteamet för KAUL (Kyrklig akademi för unga ledare). Under det förlängda veckoslutet har vi bland annat funderat på personlighet, kommunikation och vad den kristna berättelsen har att bidra med när det kommer till gott ledarskap.

Det är alltid oerhört fascinerande att se människor genom personlighetstest få ett gemensamt språk för att beskriva hur de tar in och förstår världen. Jag slås alltid av det självklara men ändå svårfattliga i att alla faktiskt inte fungerar riktigt som jag. Alla test och modeller är förstås endast skuggbilder av en verklig människa. De kan ändå ge träffande beskrivningar av varför jag som ser världen utifrån relationer och som tar mej an uppgifter genom emotionell involvering kan ha svårt att förstå dej som tar dej an samma utmaning med en rationell distans. Klyschan om att våra olikheter är en styrka blir sällsynt tydligt när man skall planera och genomföra en weekend. Plötslig är jag oerhört tacksam att alla faktiskt inte fungerar precis som jag.

Alltid då jag får tala om ledarskap är jag mån om att lyfta fram det som en vis man sa:”Lita aldrig på en ledare som inte haltar”. Ett citat som alltid på något sätt har tilltalat mej. 😉 För mej är bilden av den haltande ledaren, förutom ett lätt sätt att få åhörarna att skratta, också en påminnelse om att ledarskap kanske inte handlar så mycket om de perfekta teorierna, den perfekta personligheten eller en aldrig sinande kunskap. Vi behöver naturligtvis ledare som är kunniga, kompetenta och kreativa. Jag tror ändå att vi ännu mera behöver ledare som strävar efter att vara modiga, kärleksfulla och ärliga. Att ha en haltande ledare, en ledare som själv är på väg, är nog inte det effektivaste som finns. För de allra flesta tror jag ändå att den ledaren är lättare att relatera till än den som aldrig svajar och aldrig får skrubbsår på händerna.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s