Examen & jobb! / Lina

I måndags kom vi hem från Fuerteventura och igår hämtade jag mitt examensbevis, så nu känns det verkligt – jag är klar med studierna vid HU (eller var väl det för fyra månader sedan) och kan numera beskriva mig själv som pol.mag. och socialarbetare!                           

                                                                        Jag hade tänkt skriva ett kort inlägg om varför jag vill jobba som socialarbetare, för den frågan har jag fått under nån arbetsintervju, men sanningen är väl den att svaret inte är så lätt som man kunde tro. Visst kan jag säga att det är för att jag vill hjälpa människor, och framför allt för att jag tror att jag kan hjälpa, men det är väl inte hela sanningen. Motiven till varför vi gör det vi gör är sällan så medvetna och klara som vi tror. Jag tror, eller snarare vet, att detta är ganska viktig att inse, speciellt om man hoppas kunna jobba med och för människor med varierande utmaningar. Att ens motiv är delvis dolda, och delvis själviska är väl dessutom något som gäller mycket i våra liv, och det skadar sålunda kanske inte att ibland reflektera kring. För en kritisk granskning behöver ju inte innebära något dåligt, utan kan leda till mycket gott i form av insikter och utveckling.
                                                                  Altruism och vilja att hjälpa är väl, trots att det kan ses som ett fint personlighetsdrag, även i viss mån ett tecken på själviskhet – i det att jag ger finns alltså nog ett antagande om att jag i någon mån också är den som får. Och inget illa med det, speciellt om man får energi av båda. Jag tror dock att insikten om att jag vill hjälpa andra för att det även livnär något behov i mig själv är en betydelsefull insikt. Främst för att man genom att vara medveten kan hindra att det blir obalans mellan det man ger och det man får/tar.

Vad motiverar då dig i det du gör, oberoende om det är förvärvsarbete eller annat? För att hitta glädje och se nyttan av ens sysselsättning kan det väl ibland vara bra att fundera på detta, samtidigt som man även reflekterar kring om man verkligen gör vad man vill göra, eller ens något ditåt. För det är väl kanske en ännu viktigare fråga. Och här tror jag åtminstone att jag kan svara ”Ja, för stunden gör jag precis det jag vill!”. Eller ja, åtminstone vad jag tror att jag vill. 😉

Idag har jag varit första dagen på mitt nya jobb som socialarbetare inom barnskyddet. Starten var mjuk och relativt enkel i och med att vi hade en inspirerande utvecklingsdag och föreläsning med Cristoph Treier. Men framöver kommer det säkerligen att komma både stora och små utmaningar, inte bara i kampen mellan mina medvetna och omedvetna motiv, men även med tanke på att man får möta och se sådant som ingen människa borde behöva leva med – utmaningar som ingen borde behöva tacklas med. Så i det hänseendet är det väl ändå rätt så tur att jag tror mig vara en sån som får energi av att också ge, för det lär och hoppas jag väl kanske få göra! Hur är det med dig – får du energi av det du gör (i arbetet, på fritiden o.s.v.)?

Nog med flum, nu ska jag sova, för mindre än 8h sömn per natt sägs innebära att man nästa dag går till jobbet som om man vore salongsberusad, hmm, well. Ha en fortsatt fin vecka!

Annonser

En reaktion på ”Examen & jobb! / Lina

  1. Hej, Det är ett tag sen jag kollade er blogg och märker att jag missat en del. Hjärtevarma Grattisar Lina på din pol.mag. examen. Lycka till och välsignelser med det du ska göra! /Gun

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s