Att vara CP – Vad är det egentligen? /Sofia

”Du är CP”

Sådana kommentarer kan vara ganska vanliga. I alla fall var det så under min skoltid. Men inga kommentarer var riktade specifikt mot mig. Frasen användes mera i negativ bemärkelse om en person, ett uttryck för sådant som egentligen inte alls hade med saken att göra. Därför var inget som jag då funderade desto mera på. Jag tänkte bara att de inte riktigt visste vad en CP-skada var för något och vad den innebar. Jag tror faktiskt att de flesta inte ens visste att jag hade en CP-skada. Och vad beror det på? Deras referensram för vad en CP-skada är var troligen något helt annat än vad de såg när de såg mig.

Så vad är då en CP-skada, egentligen?

En CP-skada orsakas av en skada på hjärnan. I mitt fall var det fråga om syrebrist vid födseln. Syrebristen skadade ett visst område i hjärnan. Vilka funktioner som påverkas av skadan beror på skadans omfattning och var i hjärnan skadan uppstår. Till exempel kan rörelseförmågan, talet eller andra funktioner i hjärnan påverkas. I mitt fall påverkades endast rörelseförmågan. Kort sagt kan man säga att vi alla har en slags ”grundläggande” muskeltonus som gör att vi kan röra oss. Min muskeltonus är förhöjd (spasticitet), vilket i korthet betyder att hjärnan skickar fel signaler till musklerna. Det gör musklerna mera spända än normalt och påverkar mitt rörelsemönster. Jag har en form av CP-skada som kallas spastisk diplegi. Det betyder att endast benen är påverkade med en förhöjd muskeltonus.

Det finns många olika typer av CP-skador. Men vad många kanske inte tänker på när de hör ordet CP-skada är att man ändå kan leva ett innehållsrikt liv. Det gör jag. För min del upplever jag faktiskt att många saker är möjliga. Inte allt såklart och kanske inte riktigt på samma sätt som för andra, men på mitt sätt. Även om det ibland kan betyda mer planering i vardagen.

Så nästa gång du hör uttrycket ”Du är CP”, tänk på att de flesta inte riktigt vet vad det innebär. Om du själv använder uttrycket kanske du kan tänka ett steg längre nästa gång? För nu vet du ju mer än de flesta.

/Sofia

Annonser

2 reaktioner på ”Att vara CP – Vad är det egentligen? /Sofia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s