Jag hade en gång en taxichaufför /Alaric

En av de största fördelarna med att växa upp med en funktionsnedsättning har tveklöst varit det stora antal vuxna som har haft tid för mej. Utöver min familj så har det jämt och ständigt funnits vuxna i min omgivning, som genom sina yrken har tillbringat tumistid med mej.

Genom hela grundskolan hade jag en personlig assistent, hela lågstadietiden fick jag ergoterapi en gång i veckan och fram till 18-års ålder träffade jag samma fysioterapeut i stort sätt två gånger i veckan. De här människorna hjälpte mej förstås på många sätt med vardagen. Men de lärde också känna mej och såg mej växa upp. Vi skrattade ofta tillsammans, men de fanns också där med uppmuntran och livsvisdom under stunder av hormonstinn frustration och oro över framtidens utmaningar. Under tonårstiden fungerade min fysioterapeut stundvis lika mycket som psykolog som fysioterapeut.

Och så hade jag ju också en taxichaufför. En taxichaufför som under många år transporterade mej till och från fysioterapin. Vi funderade ibland på livets stora frågor och några av hans visdomsord har för alltid nästlat sig fast i mitt minne. Han brukade bland annat säga: ”Man ska tala sant, så böver man int så nogat koma ihåg va man ha sagt.” Han berättade också om hur det förut brukade komma lådor med lastfartygen som var märkta med texten ”Hanteras varsamt”. Han förklarade att man kan tänka sig att vare människa man möter är märkt med en sådan lapp. Tioåriga Alaric satt andäktigt och tog in varje ord.

Det känns utmanade att inse att jag själv faktiskt börjar träda in i vuxenlivet och att jag så småningom kommer att ha ett arbete där jag dagligen möter unga människor som söker sin väg genom livet. Jag hoppas att jag kommer att ha tid och förstånd att lyssna på dem och kanske allt emellanåt få ge vidare ett och annat visdomsord. Närvarande vuxna är troligen en av de största gåvor vi kan ge en uppväxande generation.

 

 

 

 

 

 

Annonser

2 reaktioner på ”Jag hade en gång en taxichaufför /Alaric

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s