Annorlunda = fel? /Sofia

Vad har du för fel? Den frågan har jag fått i några olika varianter ute på stan. Min första tanke har då varit något i stil med ”fel…oj, vad är det nu?”. Efter några sekunders betänketid har det slagit mig vad som egentligen menas med frågan. Då har jag berättat kort om min funktionsnedsättning och svarat på frågor.

Efteråt har jag funderat på begreppet ”fel”. Nu är jag rätt så säker på att de som frågat mig inte menat på det sättet, men jag undrar ändå om något verkligen är fel? Och vad skulle det i så fall vara? Att jag rör mig på ett annat sätt än andra generellt gör, det vet jag. Det är ganska uppenbart. I den bemärkelsen kan man ju säga att jag är annorlunda. Men alla är annorlunda på sitt sätt. Inga människor är ju identiska till 100 % när det gäller utseende och beteende. Alla är unika och – om man så vill – alla är väl annorlunda. Är annorlunda då automatiskt = fel? Om så var fallet kunde man ju t.ex. fråga sig vilket fel det är med de som använder glasögon (jag använder själv glasögon och ser inget konstigt med just det). Då blir hela resonemanget ganska kraftlöst enligt mig.

I grund och botten tror jag att hela den här frågeställningen handlar om vad man utgår från och jämför med. För vad är det egentligen att vara annorlunda? Vem är annorlunda och vem är inte det? Hur bestämmer man det? Det enda vi egentligen kan utgå ifrån är förmodligen att alla är olika. Och olikheter är berikande. Om alla var lika, vad skulle vi då lära oss av varandra?

Nästa gång kanske svaret blir ”Inget. Men du kanske noterade att jag går lite annorlunda?”.

Tisdagsunderhållning: finn 3 ”fel” (foton av Karin)


/Sofia

Annonser

2 reaktioner på ”Annorlunda = fel? /Sofia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s