Bortom första intrycket / Sofia

lador

Det är så lätt att värdera andra människor på basen av det första intryck man får. Jag talar av egen erfarenhet. Blir ibland störd på mig själv då jag kommer på min hjärna med att prydligt placera in en person i någon av de fack jag så ”fint” ställt på rad. Då är det bäst och lättast att personen passar in i det fack jag valt. Men så kommer jag plötsligt på mig själv. Vänta nu. Vad håller jag riktigt på med? Ingen människa passar per automatik in i mitt fina och väldigt fyrkantiga fack. Och fyrkantig är det sista jag vill upplevas som i mötet med andra människor. Då är det helt enkelt bara att tänka om. Och helst snabbt dessutom.

Ibland (i perioder rätt ofta) har jag upplevt att jag ofrivilligt blivit placerad i ett fack där jag inte passar. Det känns liksom trångt och instängt. Jag känner mig inte alls som mig själv där jag sitter, ihopträngd i en alltför liten och fyrkantig låda.

Hur tillförlitligt är då egentligen det berömda ”första intrycket”? Vad säger just det om mig som människa, min karaktär och min personlighet? Svaret är givet om ni frågar mig. Svaret är; ingenting. Absolut ingenting. Varför då vara så snabb med att värdera andra baserat på det första intryck vi får? Något som är så flyktigt och så vacklande. Som helt saknar en grund att bygga vidare på.

Jag tror att vi alla som människor bär på en längtan efter att bli sedda för de vi är och att vi önskar att också andra skulle se bortom ”ytligheten”. Bortom det första intrycket. För min egen del handlar det om en önskan att andra skulle se allt det där andra som finns ”bakom” min funktionsnedsättning. Att de skulle se förbi den. Se förbi det mest uppenbara. För dig kan det handla om någonting helt annat. Oberoende av vad det handlar om så tror jag att vi alla kan relatera till den känsla som uppstår när en annan människa inte direkt noterar det mest uppenbara.

Att få vara med om möten med människor som omedelbart ser förbi det första, mest uppenbara och mest iögonfallande, är något väldigt värdefullt för mig. Att de ser förbi min funktionsnedsättning, och i stället är genuint intresserade av den person jag är, känns som en bekräftelse för den jag är. Inte bara den jag ser ut att vara vid första intrycket.

Missförstå mig rätt. Jag svarar gärna på frågor om min funktionsnedsättning och diskuterar den gärna med dig. Men man kan närma sig en annan människa på olika sätt. Man kan närma sig med färdiga resonemang, färdiga antaganden och färdiga ”mallar” som den andra ska passa in i. Eller så kan man närma sig med ett genuint intresse för den andra personen.

Vilken väg väljer du och jag att gå idag?

 

Sofia

Annonser

2 reaktioner på ”Bortom första intrycket / Sofia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s